Friesland op ‘Best in Europe’ lijst van Lonely Planet

Voor reizigers die deze zomer de menigtes willen vermijden, zijn volgens Lonely Planet Italië’s culinaire hart, de ruige natuur van Noord-Spanje en cultureel Friesland de absolute topbestemmingen. Vandaag, op dinsdag 22 mei, maakt ‘s werelds toonaangevende reismediabedrijf de top 10 Europese bestemmingen om dit jaar te bezoeken bekend.

Emilia-Romagna in Italië is de nummer 1-bestemming voor dit jaar. De enorme culinaire erfenis van de regio kan door reizigers ontdekt worden in het nieuw geopende FICO in Bologna; ’s werelds grootste culinaire pretpark. De Spaanse regio Cantabrië is nummer 2 op de lijst en biedt een overvloed aan ruige natuur, met grillige pieken van kalksteen in het oudste nationale park van het land en een schitterende kustlijn.

De provincie Friesland staat op nummer 3; de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst. Friesland wordt vaak over het hoofd gezien door internationale reizigers, maar Lonely Planet noemt de provincie een echte verborgen parel. Het feit dat Leeuwarden-Friesland dit jaar Europese Culturele Hoofdstad is, was een belangrijke factor voor de hoge notering van de provincie in de lijst, maar ook de gezellige en compacte hoofdstad Leeuwarden, het uitgestrekte landschap en de Friese Waddeneilanden worden geprezen door de reisgidsenuitgever.

Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland: “We zijn ontzettend trots dat Friesland de top 3 van Best in Europe heeft gehaald – de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst. En het is een verdiende plek; niet alleen wordt er dit jaar uitgepakt met fenomenale Culturele Hoofdstad-evenementen, maar de provincie barst ook nog eens van natuur waar je je even helemaal terug kunt trekken. Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland.”

De schrijvers van Lonely Planet reizen al 45 jaar de wereld rond om bijzondere reisbestemmingen te ontdekken. Best in Europe 2018 is de 6de editie van de spraakmakende lijst met Europa’s
verborgen parels. Om reizigers te helpen meer van Europa te zien, is Lonely Planet een samenwerking aangegaan met Eurail.com. Er worden 10 maandpassen weggegeven aan reizigers om het continent deze zomer met de trein te ontdekken.